[Hlavní strana] [Krajský úřad] [Kalendář akcí] [Kontakt] [Pro registrované]


Návrat na hlavní stranu

Jihočeský kraj


Turistická trasa Červený Kameň - Sidonie [ Turistická trasa ]

Z Červeného Kameňa vyrazíme po modré TZ, abychom po 200 metrech mohli volit mezi modrou a žlutou. Modrá vede vlevo údolím potoka, zpočátku lesem a do sedla Chotič (turistický rozcestník) již přichází po louce. Tato varianta obchází z východu a z uctivé vzdálenosti skalní masiv zvaný Vršatecké Bradlá, národní přírodní rezervaci, tvořený dolomitskými vápenci a vysoký místy až 60m. Bílý, jakoby dračí hřbet je dominantou celého kraje. Ze sedla Chotič, kde se připojuje zelená TZ, nám zbývá už jen 20 minut chůze polní cestou do Vršateckého Podhradí, nad nímž se tyčí další bradlo společně se zříceninou hradu Vršatec. Hrad byl podobně jako hrad Lednica postaven ve 13. století a zanikl za Rákocziho povstání v 18. století. Od rozcestníku na odbočce z hlavní cesty se vydáme doprava do kopce po společné modré a zelené TZ až k turistické chatě, k níž zprava přichází i žlutá TZ, kterou jsme opustili nad Červeným Kameňem, a která částečně prochází přes rezervaci a obchází Vršatecké Bradlá ze severu.
Dále pokračujeme po modré TZ až k rozcestníku Biely Vrch. Stejnojmenná přírodní památka je nejrozsáhlejším borůvkovým vřesovištěm v Bílých Karpatech. Úsek je veden převážně loukami a pastvinami.
Měníme TZ na červenou. Zpočátku loukami po rovince a posléze lesem klesáme do obce Sidonie. Údolím vede podél říčky Vlárky asfaltová cesta, která nás provede touto extrémně dlouhou hraniční obcí, ve které lze spatřit pozůstatky sklářské kolonie.
Bílé Karpaty, Sidonie
Krajina nad Sidonií

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Pavel Kuča org. 56, 23.04.2003 v 20:27 hodin


Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm